Vesti
Beograd

Zakazana licitacija za hotel Jugoslavija

21. Feb 2024 795

Hoće li i po kojoj ceni čuveni hotel Jugoslavija dobiti novog vlasnika, znaće se 22. marta. Agencija za licenciranje stečajnih upravnika za tada je zakazala prodaju stečajnog dužnika – firme Denjub riversajd. Zgrada hotela, zemljište, oprema i umetnički predmeti u njemu su njena glavna imovina. Procenjena vrednost firme je oko 54 miliona evra, ali će licitacija krenuti od polovine tog iznosa.

Ukoliko dođe do nadmetanja, svaki licitacioni korak će biti vredan pet miliona dinara. Rok za uplatu depozita, a on iznosi nemalih 1,27 milijardi dinara, ističe 15. marta. Denjub riversajd je u stečaju od 3. novembra 2021. godine i to na zahtev firme LED pej, koja je otkupila potraživanja Pireus fajnenšel holdingsa. Dug je na ime kredita kojim su Hipo Alpe Adria Hoteli kupili Jugoslaviju 2006. godine. Pozajmili su 32 miliona evra, a prema poslednjim podacima, neisplaćena glavnica, iznosi 31,5 miliona evra.

Stečajni dužnik je vlasnik hotela, ali i gradskog građevinskog zemljišta od čak 45.613 kvadrata. Pod objektima je 13.981 kvadrata, dok je površina zemljišta uz objekte 31.632 kvadrata. Svojina je privatna, ali i zajednička sa firmom MV Investment ćerkom firmom Milenijum tima, koja je zainteresovana za gradnju na ovoj lokaciji. Kompanija MV Investment finansirala je izradu Plana detaljne regulacije za Blok 11 i deo Bloka 10, kojim se predviđa rekonstrukcija Hotela Jugoslavija i gradnja kula uz zgradu hotela, visokih do 155 metara.

hotel jugoslavija

Ideja o izgradnji hotela počela je posle Drugog svetskog rata. Hotel Jugoslavija je bio najveći hotel u SFRJ i njegova namena je bila da pokaže koliko je država jaka i velika - finansijski, ali i politički i kulturno.

Hotel je prvobitno trebao da se zove Beograd, ali je ime promenjeno u Jugoslavija iz potrebe za grandioznošću. Hotel Jugoslavija je građen po projektu arhitekata zagrebačke škole moderne Mladena Kauzlarića, Lavoslava Horvata i Kazimira Ostrogovića.

Deo imovine je luster-tavanica koja je od prošle godine dobro koje uživa prethodnu zaštitu Muzeja primenjene umetnosti. Tu je i bronzana bista deo fontane Vodeni cvet Aleksandra Zarina. Rešenjem Narodnog muzeja Srbije nedavno joj je utvrđeno svojstvo kulturnog dobra.

14 tona težak luster nalazi se u holu hotela i na sebi ima 40 000 Swarovski kristala i 5000 sijalica. I danas je među najvećim na svetu, a zamislite samo kako je tek bilo pre 50 godina. Tada je i zvanično ušao u Guinnessovu knjigu rekorda.

U bombardovanju 1999. godine ovo zdanje je uništeno, a hotel je ponovo počeo sa radom 2013. godine kao garni hotel sa tri zvezdice. Sam pojam garni u turizmu znači da ima samo uslugu noćenja i doručka i da se podrazumeva da gost neće mnogo vremena provoditi u smeštaju.

Katastarska parcela 2442/1 KO Zemun je predmet zajedničke svojine stečajnog dužnika i društva MV Investment doo Beograd, jer nije završeno pravno razgraničenje i opredeljivanje suvlasničkih udela na zemljištu. Stečajni upravnik upozorava i da je pred Privrednim sudom u Beogradu u toku parnični postupak po osporenom izlučnom zahtevu Luke Beograd AD. Luka je tužilac koji od Denjub riversajda i MV Investmenta traži deo katastarske parcele 2442/1 KO Zemun.

izvor:forbes.n1info.rs/retrospektiva

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.